Noć sa silama nemerljivim – 16. Noć muzeja na Novom groblju u Beogradu


 

Novo groblje u Beogradu je po sedmi put otvorilo kapije posetiocima u ovogodišnjoj 16. Noći muzeja koja se održana 18 maja 2019. godine, sa temom "Sloboda".

Pod svetlošću lanterni ovogodišnja Noć sa silama nemerljivim bila je posvećena  nadrealistima, ali i onima koji su podržavali ovaj pokret, ili i sami bili pokretači nekog avangardnog pokreta. Posetioci su mogli da se upoznaju sa sentencama iz života velikih imena naše književnosti Rastka Petrovića i Miloša Crnjanskog, ali i sa intrigantnim pričama iz života čuvenih pesnika nadrealista Marka Ristića i njegove supruge Jelice Živadinović - Ševe Ristić, Aleksandra Vuča i njegove supruge Julijane Lule Vučo, zatim velikog Oskara Daviča i čuvenog filozofa, generala i narodnog heroja Koče Popovića.

U toku ovog jedinstvenog putovanja kroz noć, prisetili smo se i onih drugih koji su, nadahnuti slobodom misli i izraza, svoje stvaralaštvo i život posvetili probijanju granica „realnosti". Posetioci su uživali u zanimljivim pričama vodiča-volontera, na momente u formi performansa, koji su kroz emotivno angažovanje samih posetilaca, uspeli da ih uvedu u sfere nadrealizma i dadaizma, kao i borbe za umetničku i druge vidove slobode.

Kao poseban kuriozitet ovogodišnje Noći muzeja na Novom groblju, izdvajamo obilazak Spomen Kosturnice branilaca Beograda (1914-1918. godine). Postioci su mogli da uđu u kriptu i čuju zanimljive priče o istorijatu kosturnice, njenoj umetničkoj, patriotskoj i emotivnoj vrednosti, kao i ličnostima  zaslužnim za njenu izgradnju.