Šetnja Alejama Novog groblja – 14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA)


U okviru programa sada već tradicionalne 14. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, u nedelju 12. maja 2019. godine organizovana je šetnja Alejama Novog groblja uz stručno vođenje naše koleginice, istoričarke umetnosti dr Violete Obrenović.

Šetnja Alejama Novog groblja u sklopu 14. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture je bila usmerena na vojna groblja koja su inače zatvorena za javnost, a koja predstavljaju poseban kuriozitet Novog groblja,  jednog od retkih urbanih grobalja koje u svom sastavu ima 5 inostranih vojnih grobalja iz 1 i 2. Svetskog rata.

Tokom ovogodišnje šetnje Alejama Novog groblja, posetioci su imali jedinstvenu priliku da obiđu vojna groblja iz Prvog svetskog rata: Austrougarsko, Francusko, Italijansko i Bugarsko vojno groblje, kao i Srspsku kosturnicu branilaca Beograda (1914-1918.). Nakon kratkog upoznavanja sa istorijatom Novog groblja,  sugrađani su  čuli  priču o izgradnji Kapele Vojvode Radomira Putnika, njegovom životu i prenosu posmrtnih ostataka slavnog vojskovođe sa starog Tašmajdanskog groblja. Nakon ovoga je usledila poseta Srpskoj kosturnici branilaca Beograda 1914-1918. godine, gde su posetioci mogli da uđu u kriptu ispod spomenika i upoznaju se sa istorijatom same kosturnice, njenom umetničkom i emotivnom vrednošću, kao i ljudima  zaslužnim za njenu izgradnju.

Na Italijanskom vojnom groblju iz  Prvog svetskog rata  posetioci su čuli priču o simbolici masivne gvozdene kapije i ograde Italijanskog vojnog groblja i italijasnim dobrovoljcima Veliko ratu, kao i da se upišu u knjigu utisaka. Poseban kuriozitet je predstavljala poseta Austrougarskom vojnom groblju, gde su posetioci po prvi put imali priliku da uđu u kapelu  na ovom groblju. Ova jedinstvena šetnja je Alejama Novog groblja je završena je na Francuskom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata i vezi ovog groblja sa Srpskim vojnim grobljem u Tijeu (Francuska).