Obeležen Dan pobede nad fašizmom - 9. maj 2019. godine


Dan pobede nad fašizmom u II Svetskom ratu je danas u Beogradu obeležen odavanjem pošte i polaganjem venaca Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i spomenik Crvenoarmejcu. Vence su, uz intoniranje nacionalnih himni, položili Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a Srbije, predstavnici diplomtskog kora inostrani vojni izaslanici, udruženja i građani.

Nakon ceremonije polaganja venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i kod spomenika Crvenoarmejcu, pristutnim medijima su se kratko obratili Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ističući značaj ovog datuma.

Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke. U Berlinu je nešto posle  ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine,  Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju. Sa nemačke strane potpisnik je bio feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Ovim je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi. U ovom ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od čega su 38 i 55 miliona bili civili.

Spomen - groblje oslobodilaca Beograda predstavlja zasebnu arhitektonsko-urbanističku celinu, koje je izgrađeno je po projektima arhitekata Branka Bona i Aleksandra Krstića. U dnu parkovskog kompleksa spomen-groblja, postavljena je skulptura crvenoarmejca - rad vajara Antuna Augustinčića.  Na groblju je sahranjeno 2.953 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 976 boraca Crvene Armije, poginulih tokom „Beogradske operacije". Skulptura Partizana na pristupnom platou groblja je rad vajara Radete Stankovića.