Povodom 1. maja položen venac i crvene ruže na grob osnivača socijalističkog pokreta u Srbiji Dimitrija Tucovića u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu


1. maja 2019. godine, na Novom groblju u Beogradu, odata je pošta i položen venac i crvene ruže na poslednje počivalište jednog od osnivača socijalističkog pokerta u Srbiji Dimitirija Tucovića.  Poštu su odali Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i potpredsednik vlade Ivica Dačić, Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, članovi Socijalističke Partije Srbije i brojni građani.

Predsednik SPS i potpredsednik vlade Ivica Dačić je istakao da Socijalistička Paritja Srbije tradicionalno svakog 1. maja odaje poštu jednom od osnivača socijalističkog pokreta u Srbiji, koji se iako protivnik rata, odazvao pozivu na mobilizaciju. Ivica Dačić naglasio je da Srbija treba da se bori da postane pravedno društvo, istakavši da su i danas nakon više od jednog veka, aktuelni zahtevi radničkog pokreta, a posebno borba za  "tri osmice" (osam sati rada, osam sati odmora i osam slobodnog vremena).

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića su uz najviše državne i vojne počasti preneti sa trga Slavija i sahranjeni u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu 15.12.2016. godine. Dimitrije Tucović je rođen 13. maja 1881. godine, u selu Gostilje na Zlatiboru, u porodici pravoslavnog sveštenika. Pravnik po obrazovanju, bio je istaknuti vođa i teoretičar Socijalističkog pokreta u Srbiji, osnivač Srpske socijaldemokratske partije, pokretač i urednik Radničkih novina. Poginuo je 20. novembra 1914. godine kao komandir 1. voda 1. čete, 4. bataljona Moravske divizije prvog poziva u borbama protiv austrougarske vojske za vreme Kolubarske bitke.

„Neću ni sada, kao što nisam nikada, ni pomišljati da sebe sklanjam od sudbine koja prati ceo narod " - napisao je uoči pogibije Dimitrije Tucović svom ocu.

Prva prvomajska "proslava" u Srbiji je organizovana u "Radničkoj kasini" u Beogradu 1893. godine, odakle je 17 zanatlija krenulo u Topčider gde je pročitan pozdrav socijaliste Vase Pelagića "mladom srpskom proletarijatu".