DA SE NE ZABORAVI - ANZAC Pomen – sećanje na poginule vojnike Australije i Novog Zelanda


25. aprila 2019. godine, sa početkom u 7 časova, na Novom groblju u Beogradu je obeležen Dаn sеćаnjа nа vојnikе kојi su pоginuli u rаtоvimа, kоnfliktimа i mirоvnim оpеrаciјаmа, odavanjem pošte i polaganjem venaca na Groblju Komonvelta (Britanskom vojnom groblju). Ovaj datum se u Australiji i na Novom Zelandu obeležava svakog 25. aprila, a orginalno je ustanovljen u čast oružanih snaga Australije i Novog Zelanda (Australian and New Zealand Army Corps - ANZAC), koji su se u Prvom Svetskom ratu borili protiv Otomanske imperije u Bici kod Galipolja, 25. aprila 1915. godine.

Svečana ceremonija je započela kratkim obraćanjem abmasadorke Australije, gospođe Rut Stjuart koja je pročitala ANZAC govor, nakon čega je Amabasador Republike Turske pročitao reči Kemala Ataturka posvećene ovom događaju.

Nakon pročitane molitve, usledila je ceremonija polaganja venaca. Vence su položili predstavnici ambasade Australije, Novog Zelanda, Ministrstva odbrane Republike Srbije, ministar Zoran Đorđević u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnik skupštine grada Beograda, kao i ambasada Velike Britanije, Kanade, Kipra, Francuske, Indije, Malezije, Pakistana, Sjedinjenih Američkih Država i drugi. Nakon ovoga je g. Maris Tabecis, drugi sekretar Ambasade Australije pročitao pesmu "Za pale", autora Lorensa Binjona, nakon čega su učenici izveli pesmu "U poljima Flandrije".

"U poljima Flandrije"

„U poljima Flandrije makovi cvetaju, između krstova, red po red... Mrtvi smo. Nekoliko dana ranije živeli smo, osluškivali zoru, gledali zalaska sunca sjaj, voleli i bili voljeni ...a sada ležimo u poljima Flandrije ...". Autor ove potresne pesme je kanadski lekar i učesnik Velikog rata Džon Mekre.

Zatim je usledila završna molitva i simbolični prolaz kroz redove spomenika, čime je završena svečana ceremonija.

Bitka na Galipolju bila je jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu, a vođena je od 25. aprila 1915 do 9. januara 1916. godine, između Nemačke, koju su podržavale otomanske snage, i saveznika, uključujući Australiju, Britaniju, Novi Zeland, koje su pokušavale da osvoje Carigrad i uspostave kontrolu nad Bosforom i Dardanelima. U savezničkom iskrcavanju na poluostrvu Galipolju 25. aprila 1915. godine, učestvovalo je više od 60.000 australijskih i novozelandskih vojnika. Broj žrtava u pomorskim i kopnenim akcijama se procenjuje na oko pola milona.

 

Program svečane ceremonije ANZAC pomena na engleskom i srpskom jeziku možete videti ovde:

Anzac Day - 25.042019 Program