Književnica Grozdana Olujić sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju


Portret Grozdane Olujić (2009)

Autor fotografije: Branko Belić - privatna arhiva

 

Književnica, romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić, koja je preminula je u Beogradu u  85. godini, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beigradu,  u četvrtak, 21.03.2019. godine.

Grozdana Oluijić je rođena je 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Svoj prvi roman  "Izlet u nebo", objavila je 1958,. godine. Objavila je i zbirke bajki "Sedefna ruža i druge bajke", "Nebeska reka i druge bajke", "Kamen koji je leteo", "Snežni cvet", "Jastuk koji je pamtio snove" i roman bajku "Zvezdane lutalice".

Zbog visokih umetničkih dometa proglašena je počasnim građaninom Osla i nosilac je danskog Viteškog ordena Daneborg. Gotovo sve njene kratke priče iz zbirke "Afrička ljubičica" uvrštene su u antologije širom sveta, a priča "Igra" nagrađena je na Konkursu za najbolju svetsku kratku priču u Nemačkoj.

Nosilac je velikog broja nagrada i priznanja, kao što su: tri nagrade Zmajevih dečjih igara, priznanja "Politikinog zabavnika", zatim "Zlatni leptir", "Stara maslina", NIN-ova nagrada, "Bora Stanković". Za celokupno stvaralačko delo  Grozdana je Olujić dobila  i nagradu Svetske akademije za umetnost i kulturu (World Academy for Art and Culture, USA). Knjige su joj prevedene na 36 jezika. 2004. godine joj je dodeljena Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije.