Poseta delegacije „Jedinstvene Rusije” groblju oslobodilaca Beograda i Ruskom nekropolju


18.03.2019. godine, u sklopu posete Beogradu, delegacija "Jedinstvene Rusije", na čelu sa sekretarom Generalnog saveta ove stranke Andrejem Turčekom je zajedno sa Markom Đurićem, Direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju i potpresednikom Glavnog odbora Srpske napredne stranke odlala poštu i položila vence i cveće na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, spomenik Crvenoarmejcu, kao i poslednja počivališta boraca Crvene Armije i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije u okviru ovog memorijalnog kompleksa. Delegacija je zatim obišla i „Ruski nekropolj" na Novom groblju u Beogradu.

Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine je svečano otvoreno na dan desetogodišnjice oslobođenja Beograda, 20. oktobra 1954. godine. Ovo groblje je izvedeno kao zasebna arhitektonsko memorijalna celina, po projektu arhitekte Branka Bona i arhitekte Aleksandra Krstića. Reljefi borbi na ulazu u memorijal su delo vajra Radete Stankovića, a statua Crvenoarmejca u dnu prakovsko - memorijalnog kompleksa je rad vajara Antuna Augustiničića. Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda sahranjena su 2.953 borca Narodno-oslobdilačke vojske Jugoslavije i 976 Crvenoarmejaca koju su glavninom izgubili živote tokom „Beogradske operacije".

„Ruski nekropolj", odnosno ruske parcele na Novom groblju u Beogradu formirane su 20-tih godina prošlog veka, kada je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca obezbedila utočiše za nekoliko desetina hiljada emigranta iz Rusije. U ovom delu Novog groblja nalazi se 755 grobnih mesta u  kojima je sahranjeno više od  3.000 ljudi. Među sahranjenima su značajni ruski vojni zapovednici, stvaraoci iz oblasti kulture, nauke i umetnosti, kao i arhijereji Ruske pravoslavne crkve. Rekonstrukcija „Ruskog nekropolja" je realizovana pod porkroviteljstvom  „Fondacije Ruski nekropolj". Obnovljeni Ruski nekropolj je osveštao Patrijarh Moskovski i cele Rusije, Godpodin Kiril je zajedno za Patrijarhom srpskim, Gospodinom Irinejem, 15.11.2014. godine.