Još jedan besplatan vođeni obliazak Novog groblja - "U svetu brale nema ljubavi" - Priča o pesnicima i književnicima - 1. deo


STVARALI SU PEROM I DUŠOM -  „U svetu, brale, nema ljubavi"

Pesnici i književnici - 1. deo

3. mart 2019. godine u 11:00 časova

 

Pozivamo naše drage sugrađane i goste Beograda da nam se u nedelju 3. marta 2019. godine pridruže u još jednoj vođenoj šetnji po Novom groblju, tokom koje ćemo se setiti  nezaboravnih sanjara i buntovnika čiji su životi neizbrisivo srasli sa beogradskom kaldrmom i utkali se u onaj tako posebni štimung kariranih stolnjaka omiljenih boemskih sastajališta.

U devetnaestom veku Beograd se ubrzano, zbacujući ruho orjenta, koje ga je do tada krasilo, gradio i preobražavao u modernu evropsku prestonicu. Podizale su se nove moderne građevine, uređivale ulice, osavremenjivao način transporta, menjala moda, i u isto vreme, gradio jedan novi duh istog grada. Beograd su postepeno ispunili ljudi od slova i duše, da utkaju u njega onu zlatnu nit koja ga još uvek krasi, nit širine, slobode i ljubavi. Oni su kročili i posrtali na njegovim kaldrmama, tugovali i radovali se za njegovim kafanskim stolovima, ponekad, živeli siroto, a umirali slavno. Neki od njih su žrtvovali ljubav radi časti, drugi život zarad slobode i pravde, a treći ostali pomalo zbunjeni pred onim što im je život namenio.

U nedelju 3. marta podsetićemo se velikih književnika i pesnika devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka. Pored kamenih belega setićemo se priča o čudesnim ljubavima koje su ti veliki tvorci duha nosili u srcima, o borbama koje su vodili sami protiv svih, ali i sebe, izgarajući za pravdom i slobodom. Oživećemo priču o čuvenoj krčmarici Mili koja je bila nadahnuće za jednog pesnika, jednu pesmu i jednu nadasve čuvenu sliku, ali i priču o ljubavi čoveka koji nije verovao da u životu može da nađe pravu ljubav. Nasmejaćemo se kroz anegdote jednog zakletog neženje, ali ćemo zastati i podsetiti se na borbe i stradanja jednog od vesnika slobode koji je umro kao što je i živeo „slobodan (..) i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas". Ovu nedeljnu šetnju obeležiće i druge priče koje čuvaju naše aleje i kameni svedoci vremena.

Od srca preporučujemo ovu uzbudljivu i emotivnu šetnju!

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti

Vreme: Nedelja, 3. mart 2019. godine u 11:00 časova

Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50

Kontakt za grupe i pojedince: 011/2071-342; violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

 

Program obilaska u pdf formatu možete preuzeti ovde: Najava-tura-Novo-groblje-Stvarali-su -perom-i-dušom