POVODOM DANA KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOG UNIVERZITETA POLOŽENI VENCI NA POSLEDNJE POČIVALIŠTE DR ARČIBALDA RAJSA NA TOPČIDERSKOM GROBLJU


Povodom Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta, 19. februara 2019. godine, položeni su venci na poslednje počivalište dr Arčibalda Rajsa na Topčiderskom groblju u Beogradu. U ime Ministarstva unutrašnjih poslova venac je položio Milan Radivojević, pomoćnik načelnika Sektora za ljudske resurse, a u ime Kriminalističko-policijskog univerziteta, rektor, prof. dr Dane Subošić. Vence su položili i predstavnci Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, kao i predstavnici Udruženja potomaka solunskih ratnika „dr Arčibald Rajs". Pre početka ceremonije prisutne je pozdravio rektor Univerziteta, prof. dr Dane Subošić koji je koji se osvrnuo na ulogu dr Arčibalda Rajsa u razvoju policijskog školstva u Srbiji.

Rodolof Arčibald Rajs bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor Univerziteta u Lozani. Najveće uspehe je ostvario kao kriminolog, radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata. Na poziv srpske vlade, 1914. godine je došao Srbiju, da istraži zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom. Napisao je značajan broj knjiga i radova na ovu temu, a slao je i redovne izveštaje koji su objavljivani u uglednim međunarodnim časopisima onog doba. Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom u novembru 1918. godine umarširao u oslobođeni Beograd. Po završetku rata, radio je na modernizaciji odeljenja kriminalističke tehnike pri Ministarstvu unutrašnjih dela. Preminuo je u Beogradu 8. avgusta 1929. godine, a njegovo srce je u urni preneto na Kajmakčalan, gde počiva sa njegovim hrabrim saborcima.