Obeležen Dan diplomata Ruske Federacije


Povodom Dana diplomata Ruske Federacije koji se inače obeležava 10. februara predstavnici Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije polažili su vence na grobove istaknutih diplomata sahranjenih kako u Rusiji, tako i van njenih granica.

U petak 08. februara predstavnici ambasade Ruske Federacije u Beogradu, sa njegovom ekselencijom ambasadorom Aleksandrom Čepurinom na čelu, položili su vence na grob ruskog carskog veleposlanika u Srbiji Nikolaja Henrikoviča Hartviga  na Novom groblju u Beogradu.

Nikolaj Henrikovič Hartvig je rođen 1857. godine na Kavkazu u osiromašenoj aristokratskoj porodici vojnog lekara, naturalizovanog Rusa nemačkog porekla.  Diplomatsku službu je započeo u Azijskom  odeljenju Ministarstva spoljnih poslova carske Rusije. Služio je kao ataše na Cetinju, a zatim kao konzul u Burgasu (Bugarska). Od 1909 do 1914. godine je bio ruski carski veleposlanik (ambasador) u Srbiji. Svojim radom Hartvig je zadužio Srbiju, a u svim  prilikama je imao samo reči hvale srpski narod i vojsku.

Preminuo je iznenada (10. jula 1914. godine), tokom diplomatskih aktivnosti vezanih za pretnje Srbiji nakon sarajevskog atentata, u trenutku kada je tražio objašnjenje od austrijskog ambasadora, barona fon Gizla. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu 14. jula 2014. godine uz najviše državne počasti. Ovog velikog prijatelja Srbije je na poslednji počinak ispratilo više od 80.000 Beograđana, uključujući celokupni sastav beogradskog garnizona, kao i najviše državne i crkvene zvaničnike, a nakon opela u Sabornoj Crkvi, besede su održali mitropolit Dimitrije i Predsednik Vlade Nikola Pašić.

Nadgrobno obeležje je na poslednjem počivalištu Nikolaja Hartviga u znak zahvalnosti podigla Beogradska opština. Spomenik je projektovao arhitekta Georgije Kovaljevski, a izrađen je od belog meremera, ukrašen ruskim nacionalnim motivima. Na pročelju iznad natipisa, nalazi se mozaička ikona Svetog Nikole porodičnog zaštitnika Hartviga. Nikolaj Henrikovič Hartvig je sahranjen na Novom groblju u Beogradu u parceli  29.