Čuveni srpski bartion Nikola Mitić sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu


 

30. januara 2019.godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu sahranjen je nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta, čuveni srpski bariton Nikola Mitić. 

Slavni umetnik, rođen 27. novembra 1938. godine u Nišu, posle završetka srednje škole, postao je član Hora RTB. Potom je upisao Muzičku akademiju, odsek za solo-pevanje, a već posle prvog semestra, biva angažovan kao solista Opere Narodnog pozorišta, da bi nakon godinu dana (1964) postao njen najmlađi prvak. 

Debitovao je u ulozi Valentina u Gunoovom „Faustu". Mitić je dugo godina bio jedan od vodećih jugoslovenskih baritona, a naročito se isticao kao tumač glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama.  Pevao je sa najvećim imenima svetskih operskih scena: Kabalje, Ričareli, Mofo, Baltsom, Bergoncijem, Domingom, Karerasom, Gedom...1992. godine, postao je pedagog Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu. Pre dva meseca, 27. novembra, povodom njegovog 80. rođendana, u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba „Nikola Mitić - bariton 20. veka".