Blistavi umovi Srbije - besplatna vođena tura po Novom groblju - nedelja, 5. novembar, sa početkom u 11:00 časova


U skladu sa naporima na promociji civilizacijskih i humanističkih vrednosti, kao i familijarnosti čoveka sa grobljem, JKP „Pogrebne usluge" - Beograd je u poslednjih pet godina, pored svojih redovnih i osnovnih delatnosti, intenziviralo aktivnosti na polju podizanja svesti i promovisanja izuzetnog nasleđa i istorijsko-spomeničkih resursa koje baštini Novo groblje u Beogradu, kulturno - istorijsko dobro od velikog značaja Republike Srbije. Kao muzej pod otvorenim nebom, ovaj ekskluzivan prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, zavredeo je, svojom rafiniranom estetizacijom i visokim umetničkim dometima, prestižno mesto među članicama Asocijacije kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE) i uvršten je u program Evropske rute grobalja.

Kao odgovor na veliko interesovanje naših sugrađana na tematske šetnje koje su organizovane u okviru manifestacije Dani evropske baštine, Novo groblje u Beogradu ponovo otvara svoja vrata svim zainteresovanim posetiocima još jednom besplatnom vođenom turom pod nazivom Blistavi umovi Srbije, u nedelju, 5. novembra, sa početkom u 11:00 časova.

Ova tematska tura kroz autentičan urbani ambijent Beograda prati neizbrisiv trag srpskih akademika - istaknutih ličnosti našeg kulturno-umetničkog, naučnog i političkog miljea. Naša koleginica dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti izuzetne erudicije, postaraće se da iz jedne nove perspektive sagledate spomenike i arhitektonska dela u jednom od najlepših parkova srpske prestonice. Dođite da saznate nešto više o impresivnom diplomati koji je popularisao Šekspira u Srbiji, o konstruktoru hidrogeneratora zaljubljenom u udice i violinu, potom o srpskom Turgenjevu, te Sremcu iz Bačke u Nišu, zatim o botaničaru autoru prvog srpskog bestselera, o čoveku mnogih znanja i dugih čitanja koji je voleo prefernas i brzu vožnju, ali i mnogim drugim harizmatičnim ličnostima i velikanima koji su umesto svetskih karijera svesno odabrali Srbiju. Ugodno nedeljno podne koje se pamti!

Termin: 5 novembar 2017. godine u 11:00 časova

Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50

Trajanje obilaska: 125 minuta

Kontakt za grupe i pojedince:

tel.: 011/2071-342; e-mail: violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs