Obeležеno 102. godine od početka odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu


7. oktobra 2017. godine obeležena je godišnjica početka herojske odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu. Ova značajna godišnjica je obeležena polaganjem venaca kod Srpske kosturnice branilaca Beograda iz 1915. godine, kao i poslednje počivalište pukovnika Dragutina Gavrilovica, na Novom groblju u Beogradu. Vence su položili član gradskog veća Momčilo Čulić, kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine.

 

U toku borbi za odbranu Beograda 6. i 7. oktobra 1915. godine, austrougarske trupe su napadale preko Dunava i iskrcale se na delu obale koji je držao 2. bataljon 10 kadrovskog puka pod komandom majora Dragutina Gavrilovića. Bez obzira što su dejstva austrougarske artiljerije pretvorila srpske položaje u hrpu ruševina, branioci i dalje pružali otpor. Rastojanje između srpskih i neprijateljskih položaja na nekim mestima nije prelazilo 30 metara. Oko 14.30 časova, 7. oktobra 1915.godine, major Gavrilović je sakupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred i održao čuveni govor koji je ušao u udžbenike i enciklopedije:

Vojnici, Junaci!

Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. VOJNICI! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja. Naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato, napred, u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj, živeo Beograd!"

Pukovnik Dragutin Gavrilović je preminuo u svom stanu na Slaviji, 19. jula 1945, a sahranjen je uz građanske počasti u pohabanoj uniformi pukovnika Jugoslovenske kraljevske vojske, u grobnicu svoje rođake na Novom groblju u Beogradu u parceli 11.