Обележен Дан дипломата Руске Федерације


Поводом Дана дипломата Руске Федерације који се иначе обележава 10. фебруара представници Министарства иностраних послова Руске Федерације полажили су венце на гробове истакнутих дипломата сахрањених како у Русији, тако и ван њених граница.  

У петак 08. фебруара представници амбасаде Руске Федерације у Београду, са његовом екселенцијом амбасадором Александром Чепурином на челу, положили су венце на гроб руског царског велепосланика у Србији Николаја Хенриковича Хартвига  на Новом гробљу у Београду.

Николај Хенрикович Хартвиг је рођен 1857. године на Кавказу у осиромашеној аристократској породици војног лекара, натурализованог Руса немачког порекла.  Дипломатску службу је започео у Азијском  одељењу Министарства спољних послова царске Русије. Служио је као аташе на Цетињу, а затим као конзул у Бургасу (Бугарска). Од 1909 до 1914. године је био руски царски велепосланик (амбасадор) у Србији. Својим радом Хартвиг је задужио Србију, а у свим  приликама је имао само речи хвале српски народ и војску.

Преминуо је изненада (10. јула 1914. године), током дипломатских активности везаних за претње Србији након сарајевског атентата, у тренутку када је тражио објашњење од аустријског амбасадора, барона фон Гизла. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду 14. јула 2014. године уз највише државне почасти. Овог великог пријатеља Србије је на последњи починак испратило више од 80.000 Београђана, укључујући целокупни састав београдског гарнизона, као и највише државне и црквене званичнике, а након опела у Саборној Цркви, беседе су одржали митрополит Димитрије и Председник Владе Никола Пашић.

Надгробно обележје је на последњем почивалишту Николаја Хартвига у знак захвалности подигла Београдска општина. Споменик је пројектовао архитекта Георгије Коваљевски, а израђен је од белог меремера, украшен руским националним мотивима. На прочељу изнад натиписа, налази се мозаичка икона Светог Николе породичног заштитника Хартвига. Николај Хенрикович Хартвиг је сахрањен на Новом гробљу у Београду у парцели  29.