Комерморација на Италијанском војном гробљу – обележен Дан оружаних снага Италије


2. новембра 2018. године - поводом Дана оружаних снага Италије, на Италијанском војном гробљу у оквиру Новог гробља организована је свечана комеморација у знак сећања на италијанске борце страдале у Великом рату, као и на све жртве 1. Светског рата и других сукоба, уз присуство дипломатских и представника војних изасланстава у Београду, надлежних министарстава и града Београда.

Поред италијанског амбасадора у Београду, присутни су били и војни представници земаља учесница Првог светског рата, а венце су положили и представници Министрства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, у име града помићник градоначелника Београда Андирија Младеновић,  као удружења која негују традицију ослободилачких ратова од 1912 до 1918. године. Присутни су такође положили венце на Српску костурницу и споменик браниоцима Београда 1914-1918. године.

 

Италијанско војно гробље се налази на југозападној страни Новог гробља, према данашњој улици Светог Николе. Гробље је освећено 1928. године, када је Београдска општина уступила место за његово формирање. Гробље је ограђено масивном оградом од бетона и кованог гвожђа. На гробље се улази кроз две симетрично постављене капије, из улице Светог Николе и са Новог гробља. У оквиру овог простора сарањени су италијански добровољци погинули у Првом светском рату, а гробље је дефинитивно уређено 1931. године.